CHEMICAL REACTIONS AND EQUATIONS MOCK TEST MCQ 04 / रासायनिक प्रतिक्रियाएं और समीकरण मोक टेस्ट

CHEMICAL REACTIONS AND EQUATIONS MOCK TEST MCQ 04 / रासायनिक प्रतिक्रियाएं और समीकरण मोक टेस्ट


76.  CaCO¬3 (s) + Heat  CaO (s) + CO2 (g), this reaction is

        (A)         an endothermic reaction

        (B)         an exothermic reaction

        (C)         a reaction that is neither endothermic nor exothermic

        (D)         a reaction in which a catalyst is used.

ANS :   A

77.  Which of the following is/are obtained as product of corrosion of certain metals

        (A)         CuCO_3 ⋅xCu(OH)_2    (B)         Fe_2 O_3 ⋅xH_2 O

        (C)         Ag_2 S (D)         All of these

ANS :   D

78.  Rancidity can be checked using

(A) Oxidants              (B) anti oxidants

(C) not using nitrogen gas     (D) by loose packing and keeping food in air

ANS :   B

79.  The methods of prevent corrosion can be

(A) painting the surface of metal

        (B) greasing the surface of metal

(C) Varnishing or coating the surface of metal

       (D) all of the above

ANS :   D

80.  Generally packing of fat and oil contain food is done by adding N2 gas to it. 

It is because ___

(A) Nitrogen is too reactive

(B) nitrogen is unreactive gas and there is no oxygen of air to cause its oxidation

(C) nitrogen have very good taste

(D) Nitrogen have very good odour

ANS :  B

81.  Photosynthesis is an example of

(A) exothermic reaction        

(B) endothermic reaction

(C) the reaction in which plant obserb methane gas

(D) the reaction in which plant get reduced

ANS :   B

82.  Consider the reaction

A +  B →┴(  ) C + D  +  Heat

this is example of

(A) reversible reaction            (B) endothermic reaction

(C) exothermic reaction         (D) all of the above

ANS :   C

83.  The reactions in which the energy needed in bond breaking in the reactant is less than the energy released when new bonds are formed resulting in products are

(A) exothermic reaction         (B) endothermic reaction

(C) Data insufficient               (D) Redox reaction

ANS :   A

84.  In a particular chemical reaction at 5000C and 1 atm pressure in the presence of catalyst (V2O5) the energy released is 182 kJ.  We can say about this reaction that it is a/an

(A) exothermic reaction         (B) endothermic reaction

(C) data insufficient (D) redox reaction

ANS :   A

85.  Haber’s process of ammonia synthesis, in which nitrogen and hydrogen gas react to give ammonia is an example of

(A) Endothermic reaction      (B) reversible reaction

(C) irreversible reaction         (D) data insufficient

ANS :  B

86.  The reducing agent in the above equation is

(A) Fe2+      (B) BrO3

(C) H+          (D) all of the above

ANS :   A

87.  The oxidizing agent in above equation is

(A) Fe2+      (B) BrO3

(C) H+          (D) all of the above

ANS :   B

88.  Oxidation is

(A) the loss of oxygen            (B) the gain of oxygen

(C) The gain of electrons       (D) none of these

ANS :   B

89.  Reduction is

(A) the gain of oxygen           (B) the loss of hydrogen

(C) the gain of hydrogen        (D) none of these

ANS :   C

90.  Which of the following reaction is a redox reaction as well as displacement reaction ?

        (A)         2 HgCl2 + SnCl2  Hg2Cl2 + SnCl4      (B)         ZnO+ C  Zn +CO

        (C)         2Al + 6HCl  2AlCl3 + 3H2      (D)         H2S + Cl2  2HCl + S

ANS :   C

91.  Lime water can be used for testing carbon dioxide gas because :

        (A) the gas can readily dissolve in lime water

        (B) a white precipitate is immediately formed on passing gas through lime water

        (C) lime water becomes milky.

        (D) lime water initially becomes milky and the milkiness disappears after sometime on passing the gas in excess.

ANS : D

92.  Iron fillings were added to solution of copper sulphate. After about 10 minutes, it was observed that the colour of the solution changed and a layer was deposited on iron fillings. The colour of the solution and that of the coating would respectively be :

        (A) light green and reddish brown                             (B) yellow and green

        (C) brown and blue          (D) red and greenish blue.

ANS :  A

93.  A test tube contains a colourless solution of potassium iodide. The presence of iodine can be tested by:

        (A) adding a few drops of blue litmus solution

        (B) adding a few drops of copper sulphate solution.

        (C) passing carbon dioxide gas through the solution

        (D) passing chlorine gas through the solution

ANS : D

94.  Aluminium oxide reacts with sulphuric acid to form :

        (A) Aluminium sulphate and hydrogen.                   (B) Aluminium sulphate and oxygen.

        (C) Aluminium sulphate and water.                     (D) Aluminium sulphate and sulphur dioxide.

ANS : C

95   Both CO2 and H2 gases are :

        (A) heavier than air          (B) acidic in nature         

        (C) colourless     (D) soluble in water

ANS : C

96   Which of the following reactions is/are also called partner exchange reactions ?

        (A) Neutralisation reactions                                        (B) Precipitation reactions

        (C) Both (A) & (B)                                                       (D) Chemical decomposition

Sol. Double displacement reactions are also called partner exchange reactions.

ANS :  C

97   The type of reaction that gives an upward thrust to space rockets is –

        (A) decomposition reaction                                         (B) combination reaction

        (C) endothermic reaction                                             (D) double displacement

Sol. In space rockets, 2H2 + O2  2H2O is used which is a combination reaction.

ANS :  B

98.  The basis of black and white photography is –

        (A) decomposition of lead salts                  (B) combination of lead salts

        (C) decomposition of silver salts                (D) combination of silver salts

Sol. Silver salts are sensitive to sunlight and are decomposed by it. This forms the basis of black and white photography.

        2AgCl(s) 2Ag(s) + Cl2(g)

ANS :  C

99   In which of the following reactions, a white precipitate is formed ?

        (A) AgNO3(aq) + NaCl(aq)AgCl(s) + NaNO3(aq)

        (B) Pb(NO3)2(aq) + Na2SO4(aq)  PbSO4(s) + 2NaNO3(aq)

        (C) both (A) and (B)

        (D) None of these

Sol. The precipitates of AgCl as well as PbSO4 are white in colour.

ANS : C

100.               When ammonium hydroxide is added to a solution of ferric chloride –

        (A) a brown precipitate of ferric hydroxide is formed along with ammonium chloride.

        (B) a green precipitate of ferric hydroxide is formed along with ammonium chloride.       

        (C) a brown precipitate of ferrous hydroxide is formed along with ammonium chloride.

        (D) None of these

Sol. 3NH4OH(aq) + FeCl3 (aq) Fe(OH)3(s)  + 3NH4Cl

                                                                    Brown ppt.         

ANS : A


बैंक जॉब के लिए यहाँ क्लिक करें रेलवे जॉब के लिए यहाँ क्लिक करें राजस्थान सरकार के जॉब के  लिए यहाँ क्लिक करें सेना भर्ती के  लिए यहाँ क्लिक करें 
नेवी भर्ती के लिए यहाँ क्लिक करें वायुसेना भर्ती के लिए यहाँ क्लिक करें RPSC भर्ती के लिए यहाँ क्लिक करें SSC भर्ती के लिए यहाँ क्लिक करें 
यूनिवर्सिटी रिजल्ट के लिए यहाँ क्लिक करें शिक्षक भर्ती के लिए यहाँ क्लिक करें LDC भर्ती के लिए यहाँ क्लिक करें पुलिस भर्ती के लिए यहाँ क्लिक करें 

राजस्थान एजुकेशन न्यूज़ मोतिवेशल स्टोरीज / प्रेरक कहानियाँ
रोजगार के लेटेस्ट अलर्ट राजस्थान शिक्षा जगत अपडेट
1500 भर्तियों के मोक टेस्ट नोट्स किताबें PDF फाइल्स 
GET BEST JOB

Subscribe To Our Newsletter

GETBESTJOB के लेटेस्ट अपडेट और न्यूज़ पाने के लिए हमारी मेल सूची में जुड़े 😍

बधाई हो! आपने GETBESTJOB को SUBSCRIBE कर लिया हैं !

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

हमारे लेटेस्ट अपडेट पाने की लिस्ट से जरूर जुड़े !

You have Successfully Subscribed!