1 जनवरी 2022 करंट अफेयर्स | 1 January 2022 Current Affair

by | Jan 2, 2022 | DAILY CURRENT AFFAIRS

1 जनवरी 2022 करंट अफेयर्स | 1 January 2022 Current Affair

by | Jan 2, 2022 | DAILY CURRENT AFFAIRS

यहाँ आपके लिए हिंदी और अंग्रेजी दोनों भाषाओं में DAILY CURRENT AFFAIR के MCQ उपलब्ध रहेंगे

प्रश्न. किस राज्य सरकार ने महंगाई भत्ता 17 फीसदी से बढ़ाकर 31 फीसदी करदिया है ?
(A) ओडिशा
(B) तमिलनाडु
(C) केरल
(D) कर्नाटक
उत्तर:- तमिलनाडु
प्रश्न. किस राज्य के मुख्यमंत्री ने स्वास्थ्य योजनाओं के लाभों की निगरानी के लिए पोर्टल लॉन्च किया है ?
(A) ओडिशा
(B) महाराष्ट्र
(C) गुजरात
(D) बिहार
उत्तर:- गुजरात
प्रश्न. किस पूर्व राजनयिक को देश का नया उप राष्ट्रीय सुरक्षा सलाहकार बनाया गया है ?
(A) प्रथम अग्रवाल
(B) पंकज सरन
(C) विक्रम मिश्री
(D) हेमन्त कुमार
उत्तर:- विक्रम मिश्री
प्रश्न. केंद्रीय गृहमंत्री अमित शाह ने कहां ड्रग फ़्री इंडिया कंपैन शुरू किया है ?
(A) मुंबई
(B) सूरत
(C) नई दिल्ली
(D) बिहार
उत्तर:- नई दिल्ली

प्रश्न. विजय हज़ारे ट्रॉफी 2021 किसने जीती है ?
(A) हिमाचल प्रदेश
(B) तमिलनाडु
(C) केरल
(D) असम
उत्तर:- हिमाचल प्रदेश
प्रश्न. किस देश ने भारत से पोल्ट्री के आयात पर प्रतिबंध हटा दिया है ?
(A) चीन
(B) UAE
(C) अमेरिका
(D) जापान
उत्तर:- UAE

प्रश्न. भारतीय सेना ने किस राज्य में क्वांटम लैब की स्थापना की है ?
(A) राजस्थान
(B) मध्यप्रदेश
(C) राजस्थान
(D) उत्तराखंड
उत्तर:- मध्यप्रदेश

प्रश्न. किस बैंक ने इंडिया पोस्ट पेमेंट बैंक के साथ समझौता किया है ?
(A) RBL बैंक
(B) यस बैंक
(C) HDFC बैंक
(D) SBI बैंक
उत्तर:- HDFC बैंक
प्रश्न. केंद्र सरकार ने किस राज्य से AFSPA हटाने के लिए उच्च स्तरीय समिति गठित की है ?
(A) नागालैंड
(B) मणिपुर
(C) मिजोरम
(D) असम
उत्तर:- नागालैंड

प्रश्न. किस देश के प्रधानमंत्री मोहम्मद हुसैन रोबल को निलंबित दिया गया है ?
(A) गाम्बिया
(B) सोमालिया
(C) इथियोपिया
(D) नेपाल
उत्तर:- सोमालिया
प्रश्न. द मोदी गैम्बिट : डिकोडिंग मोदी 2.0 नामक नई पुस्तक किसने लिखी है ?
(A) शांतनु गुप्ता
(B) संजू वर्मा
(C) डॉ इम्तियाज अली
(D) सुरेश कुमार
उत्तर:- संजू वर्मा
प्रश्न. किस देश ने 05 मीटर रेजोल्यूशन के साथ नया कैमरा उपग्रह लॉन्च किया है ?
(A) रूस
(B) जापान
(C) चीन
(D) भारत
उत्तर:- चीन

प्रश्न. BRO द्वारा निर्मित दुनिया की सबसे ऊंची मोटर योग्य सड़क का उद्घाटन किसने किया है ?
(A) नरेंद्र मोदी
(B) राजनाथ सिंह
(C) अमित शाह
(D) पंकज गोयल
उत्तर:- राजनाथ सिंह
प्रश्न. अतुल कुमार गोयल को किस बैंक का नया MD & सीईओ नियुक्त किया गया है ?
(A) RBL बैंक
(B) यस बैंक
(C) PNB
(D) SBI बैंक
उत्तर:- PNB
प्रश्न. SEBI ने किसे एमएफ़ सलाहकार पैनल के सदस्य के रूप में नामित किया है ?
(A) आदिशा दास
(B) उर्जित पटेल
(C) आरती किर्शनन
(D) उमा भारती
उत्तर:- आरती किर्शनन
प्रश्न. किसे इक्विटास स्माल फाइनेंस बैंक के MD & सीईओ के रूप में नियुक्त किया गया है ?
(A) प्रथम अग्रवाल
(B) पंकज सरन
(C) वासुदेवन पथगी नरसिम्हन
(D) इनमे से कोई नही
उत्तर:- वासुदेवन पथगी नरसिम्हन

प्रश्न. आईपीएस अधिकारी वायलेट बरुआ किस राज्य की पुलिस की पहली महिला महानिरीक्षक बनी है ?
(A) ओडिशा
(B) असम
(C) त्रिपुरा
(D) मिज़ोरम
उत्तर:- असम
प्रश्न. सयुंक्त राष्ट्र सुरक्षा परिषद की आतंक विरोधी समिति की अध्यक्षता कौन करेगा ?
(A) श्री लंका
(B) भारत
(C) अमेरिका
(D) पाकिस्तान
उत्तर:- भारत

1.      DRDO has selected which company for handing over the technology of border surveillance systems?

A.     Astra Microwave Products

B.     Sika Interplant systems

C.     Paras Defence & Space Technologies

D.     MTAR Technologies

Answer: Option C

Explanation:

Defence Research Development Organization has selected Paras Defence & Space Technologies Ltd as one of the companies for handing over the technology of border surveillance systems developed by Instruments Research & Development Establishment (IRDE) and DRDO.

View Answer Discuss in Forum Workspace Report

2.      Which Indian Forest Service officer has been appointed as the Director-General of Forests and Special Secretary, Ministry of Environment, Forest and Climate Change?

A.     Ashok Bhushan

B.     J. K. Shivan

C.     Pankaj Jain

D.     Chandra Prakash Goyal

Answer: Option D

Explanation:

Indian Forest Service officer, Chandra Prakash Goyal has been appointed as Director-General of Forests and Special Secretary, Ministry of Environment, Forest and Climate Change.

View Answer Discuss in Forum Workspace Report

3.      Aarti Krishnan, editorial advisor of Business Line, has been included as a member of which committee?

A.     IRDA

B.     SEBI

C.     NITI Aayog

D.     Planning Commission

Answer: Option B

Explanation:

SEBI – Aarti Krishnan, Editorial Adviser, SEBI – BusinessLine has recently been inducted as a member of SEBI on Mutual Funds.

View Answer Discuss in Forum Workspace Report

4.      The 46th GST Council meeting was called to discuss the GST rate on which sector?

A.     Textile

B.     Oil

C.     Health

D.     Electronics

Answer: Option A

Explanation:

The Goods and Services Tax (GST) Council, in its 46th meeting, decided to defer the proposed hike in tax rate for the textiles sector to 12 per cent from 5 per cent, which was to be implemented from January 1.

View Answer Discuss in Forum Workspace Report

5.      China has claimed which Indian state as South Tibet?

A.     Uttarakhand

B.     Arunachal Pradesh

C.     Mizoram

D.     Sikkim

Answer: Option B

Explanation:

China has renamed 15 places in Arunachal Pradesh in its own language, claiming Arunachal Pradesh as South Tibet, an area that falls under its administrative control.

View Answer Discuss in Forum Workspace Report

6.      Which of the following state’s Chief Minister has launched ‘Kaushal Rozgar Nigam’ portal?

A.     Assam

B.     Rajasthan

C.     Haryana

D.     Bihar

Answer: Option C

Explanation:

The Chief Minister of Haryana, Manohar Lal Khattar, launched the ‘Haryana Kaushal Rozgar Nigam portal’ and announced to set up the Atal Park & Smriti Kendra in Gurugram, Haryana.

View Answer Discuss in Forum Workspace Report

7.      Karnataka government has partnered with the NPCI & which bank to enable and implement the ‘e-RUPI’?

A.     Bank of Baroda

B.     State Bank of India

C.     IndusInd Bank

D.     Bandhan Bank

Answer: Option B

Explanation:

The Karnataka government has partnered with the National Payments Corporation of India (NPCI) & State Bank of India (SBI) to enable and implement the ‘e-RUPI’ payment solution to students under its scholarship programme.

View Answer Discuss in Forum Workspace Report

8.      PM Modi has inaugurated Sawra-Kuddu Hydro Power Project, in which state?

A.     Maharashtra

B.     Uttar Pradesh

C.     Gujarat

D.     Himachal Pradesh

Answer: Option D

Explanation:

PM Modi has inaugurated the Sawra-Kuddu Hydro Power Project, a 111 MW Project which has been built at a cost of around Rs 2,080 crore, in Himachal Pradesh.

View Answer Discuss in Forum Workspace Report

9.      Which bank has announced the launch of ‘Green Fixed Deposits’?

A.     Axis Bank

B.     ICICI Bank

C.     HDFC Bank

D.     IndusInd Bank

Answer: Option D

Explanation:

IndusInd Bank has announced the launch of ‘green fixed deposits’, whereby the deposit proceeds will be used to finance projects and firms supporting the UN’s Sustainable Development Goals (SDGs).

View Answer Discuss in Forum Workspace Report

10.   Who is the author of the book titled-‘Dr V L Dutt: Glimpses of a Pioneer’s Life Journey’?

A.     Shantanu Gupta

B.     Rahul Rawail

C.     V L Indira Dutt

D.     SS Oberoi

Answer: Option C

Explanation:

Vice President of India M Venkaiah Naidu launched the book titled ‘Dr V L Dutt: Glimpses of a Pioneer’s Life Journey’ authored by Dr V L Indira Dutt.

View Answer Discuss in Forum Workspace Report

11.   Who has been named ‘Journalist of the Year’ in Redink Awards for Excellence in Journalism 2021?

A.     Saurabh Shukla

B.     Faye D’ Souza

C.     Danish Siddiqui

D.     Prem Shankar Jha

Answer: Option C

Explanation:

Chief Justice of India NV Ramana on Wednesday presented the annual ‘RedInk Awards for Excellence in Journalism’, instituted by the Mumbai Press Club, in a virtual event. He presented the prestigious award to Siddiqui “for his spectrum of investigative and impactful news photography”.

View Answer Discuss in Forum Workspace Report

12.   The President of which country Mohamed Abdullahi Farmajo has suspended Prime Minister Mohamed Hussein Robal from office?

A.     USA

B.     Maldives

C.     New Zealand

D.     Somalia

Answer: Option D

Explanation:

Somalia’s President Mohamed Abdullahi Farmajo has suspended Prime Minister Mohamed Hussein Robal from office.

View Answer Discuss in Forum Workspace Report

13.   In which state the Central Government has approved to host the Khelo India Youth Games 2022-23?

A.     Kerala

B.     Haryana

C.     Madhya Pradesh

D.     Rajasthan

Answer: Option C

Explanation:

Khelo India Youth Games will be held in Madhya Pradesh next year 2022-23.

View Answer Discuss in Forum Workspace Report

14.   Prime Minister Narendra Modi launched blockchain-based digital degrees at which institute?

A.     IIT Roorkee

B.     IIT Bombay

C.     IIT Delhi

D.     IIT Kanpur

Answer: Option D

Explanation:

National Blockchain Project, Prime Minister Narendra Modi has launched blockchain-based digital degrees at the 54th Convocation Ceremony of IIT Kanpur.

View Answer Discuss in Forum Workspace Report

15.   Which country has introduced the world’s first dual-mode vehicle?

A.     America

B.     Japan

C.     Germany

D.     Russia

Answer: Option B

Explanation:

Japan has unveiled the world’s first dual-mode vehicle resembling a minibus in its hometown of Kayo.

View Answer Discuss in Forum Workspace Report

16.   Who has been appointed as the Deputy National Security Advisor in the National Security Council Secretariat?

A.     Vikram Misri

B.     Rakesh Asthana

C.     Vivek Choudhary

D.     Shyam Prasad

Answer: Option A

Explanation:

Diplomat Vikram Misri has been appointed as Deputy National Security Advisor in the National Security Council Secretariat.

View Answer Discuss in Forum Workspace Report

17.   PM Narendra Modi will lay the foundation stone of Major Dhyan Chand Sports University in which city?

A.     Meerut

B.     Kanpur

C.     Ranchi

D.     Bhopal

Answer: Option A

Explanation:

Prime Minister Narendra Modi will lay the foundation stone of Major Dhyan Chand Sports University in Meerut.

View Answer Discuss in Forum Workspace Report

18.   Who has been appointed as the MD and CEO of UCO Bank?

A.     Arun Kumar Mishra

B.     Soma Sankara Prasad

C.     Ramalingam Sudhakar

D.     M Venugopal

Answer: Option B

Explanation:

The committee appointed Soma Sankara Prasad as MD & CEO of UCO Bank, who presently serves as the Deputy MD at State Bank of India.

View Answer Discuss in Forum Workspace Report

19.   Khalid Hussain has won the Sahitya Akademi Award 2021 in which language category?

A.     Hindi

B.     Kannada

C.     Punjabi

D.     Bengali

Answer: Option C

Explanation:

Bratya Basu and Khalid Hussain have won Sahitya Akademi Award 2021 for a play and collection of stories ‘Sullan Da Salan’, in Hindi and Punjabi language category respectively.

View Answer Discuss in Forum Workspace Report

20.   Which state has topped the Syama Prasad Mookerjee Rurban Mission?

A.     Tamil Nadu

B.     Telangana

C.     Haryana

D.     Karnataka

Answer: Option B

Explanation:

Telangana has topped among 34 states and union territories that have implemented the Shyama Prasad Mookerjee Rurban Mission.

21. Which is the most appropriate meaning of the term ‘Economic Democracy’?

(a) Equitable distribution of wealth.

(b) Democratic participation of people in economic decisions.

(c) Equal Participation of workers in management of Industries.

(d) Reduction in income inequalities.

Answer: (B)

22. Consider the following statements regarding Wind Power:

1. Climate Change may impact the power generation performance of wind farms.

2. In India, the peak season for wind power generation is February to June.

3. Among Indian states, Gujarat has the highest wind potential at 120 metres above ground level.

Which of the statement/s given above is/are correct:

(a) 1 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 3 only

Answer: (B)

23. Consider the following statement about Fiscal Deficit:

1. A Fiscal deficit shows a shortage of funds with the government to maintain its day-to-day affairs.

2. Fiscal deficit has a direct impact on a country’s growth, price stability and inflation..

3. NK Committee 2016 recommended that the government should target a fiscal deficit 2.5 per cent by 2023.

Which of the statement/s given above is/are correct?

(a) 2 and 3only

(b) 1and 2only

(c) 1,2 and 3

(d) None of these

Answer: (A)

24. Consider the following statement about food subsidy:

1. Food subsidy is provided by the State government in the budget of the Department of Food and Public Distribution.

2. In last decade there was an increase in food subsidy continuously.

3. One country one ration card can be an effective way to reduce food subsidy.

Which of the statement/s given above is/are not correct?

(a) 1and 3only

(b) 2and 3only

(c) 1,2 and 3

(d) None of these

Answer: (B)

25. With reference to Compensatory Afforestation in India, consider the following elements:

1. States cannot utilize Compensatory Afforestation Fund towards forestry activities to achieve the objectives of the Nationally-Determined Contributions (NDCs) of increasing its forest & tree cover.

2. CAMPA funds cannot be used for payment of salary, travelling allowances, medical expenses.

Which of the above elements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (B)

Ques:1.  With reference to the collegium system, which of the following statements is/are correct?

1. Appointment of Supreme Court and High Court judges is done by the President in consultation with a collegium of CJI and 4 senior most judges of Supreme Court.

2. Transfer of judges of High Court is done by the President in consultation with a collegium of 4 senior most judges of Supreme Court and the Chief Justices of the 2 high courts.

3. The present collegium system has its genesis in Three Judges case.

4. The recommendation made by the Chief Justice of India for appointment of judges without consulting with collegium, is binding on the government.

Select the correct answer using the code given below.

a) 1and3only

b) 2and3only

c) 2and4only

 d) None of the above

Correct Answer

 Solution: (b)

Statement 1 is INCORRECT. The Supreme Court collegium is headed by the Chief Justiceof India and comprises four other senior most judges of the court. A High Court collegium is led by its Chief Justice and four other senior most judges of that court.

Statement 2 is CORRECT: Transfer of judges of High Court is done by the President in consultation with a collegium of 4 senior most judges of Supreme Court and the Chief Justices of the 2 high courts.

The Collegium of judges is the Supreme Court’s invention. It does not figure in the Constitution, which says judges of the Supreme Court and High Courts are appointed by the President and speaks of a process of consultation.It was introduced in Second Judges Case and evolved in Third Judges Case.

Statement 3 is CORRCET:. The ‘First Judges Case’ (1981) ruled that the “consultation” with the CJI in the matter of appointments must be full and effective.

The Second Judges Case (1993) introduced the Collegium system, holding that “consultation” really meant “concurrence”. It added that it was not the CJI’s individual opinion, but an institutional opinion formed in consultation with the two senior-most judges in the Supreme Court. More about it:

The Supreme Court, in the Third Judges Case (1998) expanded the Collegium to a five-member body, comprising the CJI and four of his senior-most colleagues.

Statement 4 is INCORRECT:

The recommendation made by the Chief Justice of India for appointment of judges without consulting with collegium, is NOT binding on the government

However, The collegium sends its recommendation to the Government for approval. The government can either accept it or reject it. In the case it is rejected, the recommendation comes back to the collegium. If the collegium reiterates its recommendation to the government, then it is bound by that recommendation.

Source:https://indianexpress.com/article/india/collegium-recommends-nine-names-supreme-court-judges-7460247/#:~:text=While%20CJI%20Ramana%20is%20set,B%20R%20Gavai%20and%20Surya%20Kant.

Ques:2. With reference to Astrosat, Consider following statements:

Astrosat is India’s first multi wavelength space telescope.

It was launched by GSLV M –II.

Its objective is to estimate magnetic fields of neutron stars.

Which of the above statements is/are correct?

a)1 and 3 only

b)2 only

c)1,2 and 3

d)2 and 3

Correct Answer

Solution: (a)

Statement 1 is CORRECT. Astrosat is the first dedicated Indian astronomy mission aimed at studying celestial sources in X-ray, optical and UV spectral bands simultaneously.

Statement 2 is INCORRECT. Astrosat with a lift off mass of 1515 kg was launched on 2015 September by PSLV-C30 with an expected mission life of 5 years.

Statement 3 is CORRECT. Its objective is to estimate magnetic fields of neutron stars, understanding energy processes in binary star systems and star birth regions.

Source: https://www.isro.gov.in/Spacecraft/astrosat

Ques:3.With reference to advancement in nanotechnology, consider the following statements.

Magnetically guided microbot can perform precision eye surgery.

Nanotech based breathalyzer can detect diabetics through analyzing breath.

Nanotech enabled edible battery that can be made for powering of medical devices.

Which of the statements given above is/are incorrect?

a)1 only

b)2 only

c)1 and 3 only

d)None of the above.

Correct Answer

Solution: (d)

Statement 1 is CORRECT. Recently Zürich, based scientists have developed a tiny magnetically guided microbot known as the Octomag designed to be embedded in the eye to perform precision surgery or to deploy precise amounts of drugs. It helps in guiding needle injected device into the eye, eliminating the need to slice the eye open.

Statement 2 is CORRECT. New England University, have developed a nanotech powered breathalyzer prototype that can detect acetone levels in the breath. If technology commercialized properly, could do away with the need for finger prick based testing of blood sugar.

Statement 3 is CORRECT. Researchers found biodegradable battery substances powering for medical devices that could be digested. They found that cuttlefish ink provides the right chemistry and nanostructure to power tiny, edible electronic devices.

Source: https://www.mddionline.com/rd/10-nanotech-breakthroughs-you-should-know-about-updated

Ques:4. Consider the following statements regarding HCFCs :

             1. They have high Global Warming Potential.

2. The Kigali Amendment aims for the phase-down of hydrochloro-fluorocarbons (HCFCs) by cutting their production and consumption.

Which of the above statements is/are correct?

a) 1 only

b) 2 only

c) Both1and2

d) Neither 1 nor 2

Correct Answer

Solution: (a)

Statement 1 is correct. HCFCs also contribute to Global Warming (through “the Greenhouse Effect”). They have a powerful warming effect (a very high “Global Warming Potential”).

Statement 2 is incorrect. The Kigali Amendment aims for the phase-down of hydrofluorocarbons (HFCs), not HCFCs, by cutting their production and consumption.

More about it:

India has successfully achieved the complete phase out of hydrochlorofluorocarbon (HCFC)- 141 b. It is a chemical used by foam manufacturers.

Nearly, 50% of the consumption of ozone depleting chemicals in the country was attributable to HCFC-141 b in the foam sector.

The phase out of HCFC-141b from the country has twin environmental benefits, viz, assisting the healing of the stratospheric ozone layer, and towards climate change mitigation due to transitioning of foam manufacturing enterprises at this scale under HPMP to low global warming potential alternative technologies.

The complete phase out of HCFC 141 b from the country in the foam sector is among the first at this scale in Article 5 parties (developing countries) under the Montreal Protocol.

Source:https://indianexpress.com/article/india/india-decides-to-ratify-kigali-amendment-to-montreal-protocol-7460521/#:~:text=India%20on%20Wednesday%20said%20it,facilitate%20the%20HFC%20phase%2Ddown.

================================================================================

बैंक जॉब के लिए यहाँ क्लिक करें रेलवे जॉब के लिए यहाँ क्लिक करें राजस्थान सरकार के जॉब के  लिए यहाँ क्लिक करें सेना भर्ती के  लिए यहाँ क्लिक करें 
नेवी भर्ती के लिए यहाँ क्लिक करें वायुसेना भर्ती के लिए यहाँ क्लिक करें RPSC भर्ती के लिए यहाँ क्लिक करें SSC भर्ती के लिए यहाँ क्लिक करें 
यूनिवर्सिटी रिजल्ट के लिए यहाँ क्लिक करें शिक्षक भर्ती के लिए यहाँ क्लिक करें LDC भर्ती के लिए यहाँ क्लिक करें पुलिस भर्ती के लिए यहाँ क्लिक करें 

राजस्थान एजुकेशन न्यूज़ मोटीवेशल स्टोरीज / प्रेरक कहानियाँ
रोजगार के लेटेस्ट अलर्ट राजस्थान शिक्षा जगत अपडेट
1500 भर्तियों के मोक टेस्ट नोट्स किताबें PDF फाइल्स 

RPSC New Exam Dates declared 2023 आरपीएससी भर्ती परीक्षा दिनांक 2023 यहां से डाउनलोड करें नोटिस

RPSC New Exam Dates declared 2023 आरपीएससी भर्ती परीक्षा दिनांक 2023 यहां से डाउनलोड करें नोटिस

RBSE 10th Blueprint 2022-23 (All Subject) Pdf Download राजस्थान बोर्ड कक्षा 10वीं की सभी विषयों की बल्यू प्रिंट जारी किस पाठ से कितने प्रश्न पूछे जाएंगे यहां से देखे

RBSE 10th Blueprint 2022-23 (All Subject) Pdf Download राजस्थान बोर्ड कक्षा 10वीं की सभी विषयों की बल्यू प्रिंट जारी किस पाठ से कितने प्रश्न पूछे जाएंगे यहां से देखे

कक्षा 10 विज्ञान : जैव प्रक्रम Class 10 science Chapter 6 जैव प्रक्रम Notes in hindi

कक्षा 10 विज्ञान : जैव प्रक्रम,
Class 10 Science : Bio Processes
Class 10 science Chapter 6 जैव प्रक्रम Notes in Hindi,
जैव-प्रक्रम : Science class 10th:Hindi Medium cbse notes,

RSCIT Answer Key 2023 आरएससीआईटी परीक्षा की सभी सेट A, B, C, D की ऑफिशियल आंसर की जारी, यहां से डाउनलोड करें – 

RSCIT Answer Key 2023 आरएससीआईटी परीक्षा की सभी सेट A, B, C, D की ऑफिशियल आंसर की जारी, यहां से डाउनलोड करें – 

LIC ADO 2023 | LIC ADO Recruitment 2023| LIC ADO Vacancy 2023 | LIC Apprentice Development Officer 2023

LIC ADO 2023 | LIC ADO Recruitment 2023| LIC ADO Vacancy 2023 | LIC Apprentice Development Officer 2023 LIC ADO 2023,
LIC ADO Recruitment 2023,
LIC ADO Vacancy 2023,
LIC Apprentice Development Officer 2023,
lic ado salary,
lic ado syllabus,
lic ado eligibility,
lic ado syllabus 2023,
lic ado recruitment 2023 syllabus,
lic ado exam date 2023,
lic ado previous year cutoff,
lic ado notification pdf,
lic ado salary,
lic ado syllabus,
lic ado eligibility,
lic ado syllabus 2023,
lic ado recruitment 2023 syllabus,
lic ado notification pdf,
lic ado recruitment 2023,
lic ado eligibility,
lic ado cut off 2023,
lic ado cut off,
lic ado last date,
lic ado age limit,

राजीव गांधी शहरी ओलंपिक खेल 2023 ऑनलाइन रजिस्ट्रेशन

राजीव गांधी शहरी ओलंपिक खेल 2023 ऑनलाइन रजिस्ट्रेशन Rajiv Gandhi Shahri Olympic Khel 2023 Registration, Rajiv Gandhi Urban Olympic Khel 2023, Rajasthan Urban Olympic Games 2023, Rajasthan Shahari Olympic Khel 2023, rajiv gandhi gramin olympic khel, rajiv gandhi khel registration Rajiv Gandhi Shahri Olympic Khel 2023 schedule How many Game in Rajiv Gandhi Shahri Olympic Khel 2023 ? Rajiv Gandhi Urban Olympic Games 2023 Eligibility राजीव गाँधी शहरी ओलिंपिक खेल (खिलाड़ी का पंजीकरण)

Rajasthan BSTC College Allotment Result 2023 राजस्थान बीएसटीसी कॉलेज अलॉटमेंट रिजल्ट 2023, आपको कौनसी कॉलेज मिली है यहां से देखें

Rajasthan BSTC College Allotment Result 2022 राजस्थान बीएसटीसी कॉलेज अलॉटमेंट रिजल्ट 2022 आपको कौनसी कॉलेज मिली है यहां से चेक करे

Rajasthan Higher Education Scholarship Yojana 2023: राजस्थान मुख्यमंत्री उच्च शिक्षा छात्रवृति योजना 2023 के लिए कर लो आवेदन जाने इतनी मिलेगी छात्रवृति

Rajasthan Higher Education Scholarship Yojana 2023: राजस्थान मुख्यमंत्री उच्च शिक्षा छात्रवृति योजना 2023 एप्लीकेशन फॉर्म जाने इतनी मिलेगी छात्रवृति Uchch Shiksha Scholarship Yojana Apply online, Uchch Shiksha Scholarship Yojana in Hindi, Rajasthan Higher Education Scholarship Yojana Notification 2023 Application Form Link in Hindi, Rajasthan Higher Education Scholarship scheme 2023 Apply Online Link

Rajasthan Kali Bai Scooty Yojana 2023 राजस्थान कालीबाई स्कूटी वितरण योजना का नोटीफिकेशन जारी लिस्ट और लास्ट डेट

Rajasthan Kali Bai Scooty Yojana 2023 Rajasthan Kali Bai Scooty Yojana 2023 राजस्थान कालीबाई स्कूटी वितरण योजना का नोटीफिकेशन जारी लिस्ट और लास्ट डेट https hte rajasthan gov in scotty list,
kali bai scooty yojana 2023 list rajasthan,
kali bai scooty yojana 2023 last date,
https //hte.rajasthan.gov.in scotty,
काली बाई भील स्कूटी योजना list,
देवनारायण स्कूटी योजना,
कालीबाई स्कूटी योजना कब शुरू हुई,
कालीबाई स्कूटी योजना की लास्ट डेट,
आर्थिक पिछड़ा वर्ग की मेधावी छात्रा स्कूटी योजना की लिस्ट,
rajasthan kali bai scooty yojana 2023,
rajasthan kali bai scooty yojana 2023,
rajasthan kali bai scooty yojana,
kali bai scooty yojana 2023 list rajasthan,
kali bai scooty yojana 2023 last date rajasthan,
kali bai scooty yojana 2023 list rajasthan pdf,
kali bai scooty yojana 2023 merit list rajasthan,
kali bai scooty yojana 2023 list rajasthan,
kali bai scooty yojana 2023 list rajasthan pdf download,
kali bai scooty yojana 2023 list rajasthan,

Rajasthan Suchana Sahayak Syllabus 2023 राजस्थान सूचना सहायक भर्ती का विस्तृत सिलेबस और एग्जाम पैटर्न जारी यहां से पीडीएफ डाउनलोड करे

Rajasthan Suchana Sahayak Syllabus 2023 राजस्थान सूचना सहायक भर्ती का विस्तृत सिलेबस और एग्जाम पैटर्न जारी यहां से पीडीएफ डाउनलोड करे Rajasthan Suchana Sahayak Bharti 2023,Information Assistant Recruitment 2023, राजस्थान सूचना सहायक भर्ती, राजस्थान सूचना सहायक भर्ती का 2730 पदों के लिए नोटिफिकेशन जारी, RSMSSB Recruitment 2023,राजस्थान में 2730 सूचना सहायक सीधी भर्ती-2023 का विज्ञापन जारी,rajasthan suchna sahayak salary,suchna sahayak syllabus,rajasthan suchna sahayak syllabus,rajasthan suchna sahayak eligibility,suchna sahayak book pdf,suchna sahayak notification,rajasthan suchna sahayak vacancy 2022,suchna sahayak sarkari results,rajasthan suchna sahayak salary,suchna sahayak syllabus,rajasthan suchna sahayak syllabus,rajasthan suchna sahayak eligibility,suchna sahayak book pdf,suchna sahayak notification,rajasthan suchna sahayak vacancy 2023,rajasthan suchna sahayak bharti,rajasthan suchna sahayak vacancy 2023,rajasthan suchna sahayak syllabus,rajasthan suchna sahayak recruitment 2021 sarkarijosh.com,rajasthan suchna sahayak,suchna sahayak eligibility,information assistant syllabus in hindi pdf,rsmssb ia syllabus pdf,ia syllabus 2023 pdf download, sarkari results,ia syllabus 2023 pdf download, suchna sahayak eligibility, rsmssb ia syllabus pdf,ia syllabus 2023 pdf download,sarkari results,

Rajasthan Suchana Sahayak Bharti 2023 Information Assistant Recruitment 2023 राजस्थान सूचना सहायक भर्ती का 2730 पदों के लिए नोटिफिकेशन जारी

Rajasthan Suchana Sahayak Bharti 2023 Information Assistant Recruitment 2023 राजस्थान सूचना सहायक भर्ती का 2730 पदों के लिए नोटिफिकेशन जारी RSMSSB Recruitment 2023: राजस्थान में 2730 सूचना सहायक सीधी भर्ती-23 का विज्ञापन जारी

Rajasthan English Medium Teacher Recruitment 2023 राजस्थान में अंग्रेजी माध्यम स्कूलो में 10 हजार पदों के लिए भर्ती, यहां से देखे आवेदन संबंधित संपूर्ण जानकारी

Rajasthan English Medium Teacher Recruitment 2023 राजस्थान में अंग्रेजी माध्यम स्कूलो में 10 हजार पदों के लिए भर्ती, यहां से देखे आवेदन संबंधित संपूर्ण जानकारी english medium teacher vacancy in rajasthan,english medium school in rajasthan,english medium school.english medium school in rajasthan,english medium school,english medium teacher vacancy in rajasthan.rajasthan english medium teacher vacancy,mahatma gandhi english medium school teacher vacancy in rajasthan,10000 english medium teacher vacancy in rajasthan,rajasthan primary teacher qualification,rajasthan government school teacher list,rajasthan teacher transfer policy,rajasthan me teacher vacancy,rajasthan govt english medium school list,how to become teacher in rajasthan,english medium teacher vacancy in rajasthan,

LIC AAO Recruitment 2023 Notification PDF Out For 300 Posts, Live Updates

LIC AAO Recruitment 2023 Notification PDF Out For 300 Posts, Live Updates भारतीय जीवन बीमा निगम में भर्ती LIC AAO SALARY LIC AAO Recruitment 2023 Notification,
भारतीय जीवन बीमा निगम में भर्ती,
LIC AAO SALARY,
lic aao generalist notification,
lic aao syllabus,
lic aao notification pdf,
lic aao salary,
lic aao notification 2023 pdf download,
lic aao eligibility,
lic aao notification 2023 eligibility,
lic aao notification sarkari result,
lic aao notification pdf,
lic aao (generalist notification),
lic aao syllabus,
lic aao salary,
lic aao notification 2023 pdf download,
lic aao cut off,
ic aao notification 2022,
lic aao notification 2021,
lic aao notification 2019,
lic aao notification 2020,
lic aao notification pdf,
lic aao notification 2022 last date to apply,
lic aao notification 2019 pdf,
lic aao notification 2021 last date to apply,
lic aao notification 2023 pdf,
when will lic aao notification come,
when will lic aao notification come 2023,
lic ae aao notification,
lic recruitment aao notification,

Rajasthan Home Guard Recruitment 2023: Apply for 3842 Post Notification, Apply Online Link

Rajasthan Home Guard Recruitment 2023: for 3842 Vacancies Apply Rajasthan Home Guard Online Form 2023 राजस्थान होमगार्ड भर्ती 2023

Aadhaar Card Me Photo Kaise Change Kare Online

Aadhaar Card Me Photo Kaise Change Kare how to change photo in Aadhar card online आधारकार्ड में फोटो कैसे बदले How to update photo in Aadhar card

Rajasthan Board Time Table 2023 Class 12th 10th 8th and 5th राजस्थान बोर्ड कक्षा 12वीं 10वीं 8वीं और 5वीं की परीक्षा टाइम टेबल जारी, यहां से डाउनलोड करे

Rajasthan Board Time Table 2023 RBSE Class 8 Time Table 2023 Rajasthan Board Class 5 Time Table 2023 RBSE Class 10 Date Sheet 2023 PDF RBSE Class 12 Time Table 2023 How to Download RBSE Date Sheet 2023 PDF कक्षा 12 वी की समय सारणी 2023 कक्षा 10 वी की समय सारणी राजस्थान बोर्ड कक्षा 12वीं 10वीं 8वीं और 5वीं की परीक्षा टाइम टेबल

Rajasthan Refinery Limited Recruitment 2023 राजस्थान रिफाइनरी भर्ती का नोटिफिकेशन जारी संपूर्ण जानकारी यहां देखें

Rajasthan Refinery Limited Recruitment 2023 राजस्थान रिफाइनरी भर्ती का नोटिफिकेशन जारी, संपूर्ण जानकारी यहां देखें: राजस्थान रिफाइनरी भर्ती 2023 का नोटिफिकेशन जारी कर दिया गया है एचपीसीएल राजस्थान रिफायनरी लिमिटेड की तरफ से राजस्थान रिफाइनरी के अलग-अलग प्रकार के पदों के लिए भर्ती का नोटिफिकेशन जारी किया गया है

Rajasthan CET Senior Secondary Level Admit Card 2023 राजस्थान सीईटी सीनियर सेकेंडरी लेवल एडमिट कार्ड इस दिन होंगे जारी

Rajasthan CET Senior Secondary Level Admit Card 2023 राजस्थान सीईटी सीनियर सेकेंडरी लेवल एडमिट कार्ड Rajasthan CET Hall Ticket 2023 Rajasthan CET Senior Secondary Level Admit Card 2023 Kaise Download Kare How to download RSMSSB CET (Sr. Sec. level) admit card 2023?

Career Guidance State Level Webinar RSCERT UDAIPUR

RSCERT राजस्थान के विद्यार्थियों हेतु प्रस्तुत कर रहा है -करियर गाइडेंस आधारित वेबिनार -दिनांक 10 जनवरी 2023 Career Guidance State Level Webinar RSCERT UDAIPUR SCERT organizes career counselling webinars करियर मार्गदर्शन राज्य स्तरीय वेबिनार

Jeevan Pramaan Patra Life Certificate Online Apply 2023 | जीवन प्रमाण पत्र ऑनलाइन अप्लाई कैसे करे

Jeevan Pramaan Patra Life Certificate Online Apply 2023 | जीवन प्रमाण पत्र ऑनलाइन अप्लाई कैसे करे जीवन प्रमाण पत्र ऑनलाइन 2023

0 Comments

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

हमारे व्हाट्सएप ग्रुप से जुड़ने के लिए यहां क्लिक करें Click Here new-gif.gif

आपके लिए उपयोगी पोस्ट जरूर पढ़े और शेयर करे

follow-us-on-google-news-banner-black | News7 Tamil Image Result For Find Us On Facebook Icon - Follow Our Facebook Page, HD  Png Download - kindpng

Imp. UPDATE – प्रतियोगी परीक्षाओ  की तैयारी कर रहे विद्यार्थियों के लिए टेलीग्राम चैनल बनाया है। आपसे आग्रह हैं कि आप हमारे टेलीग्राम चैनल से जरूर जुड़े ताकि आप हमारे लेटेस्ट अपडेट के फ्री अलर्ट प्राप्त कर सकें टेलीग्राम चैनल के माध्यम से भर्ती से संबंधित लेटेस्ट अपडेट, Syllabus, Exam Pattern, Handwritten notes, MCQ, Video Classes  की अपडेट मिलती रहेगी और आप हमारी पोस्ट को अपने व्हाट्सअप  और फेसबुक पर कृपया जरूर शेयर कीजिए .  Thanks By GETBESTJOB.COM Team Join Now

अति आवश्यक सूचना

GET BEST JOB टीम द्वारा किसी भी उम्मीदवार को जॉब ऑफर या जॉब सहायता के लिए संपर्क नहीं करते हैं। GETBESTJOB.COM कभी भी जॉब्स के लिए किसी उम्मीदवार से शुल्क नहीं लेता है। कृपया फर्जी कॉल या ईमेल से सावधान रहें।

 

GETBESTJOB WHATSAPP GROUP 2021 GETBESTJOB TELEGRAM GROUP 2021

इस पोस्ट को आप अपने मित्रो, शिक्षको और प्रतियोगियों व विद्यार्थियों (के लिए उपयोगी होने पर)  को जरूर शेयर कीजिए और अपने सोशल मिडिया पर अवश्य शेयर करके आप हमारा सकारात्मक सहयोग करेंगे

❤️🙏आपका हृदय से आभार 🙏❤️

 

FOLLOW US ON GOOGLE NEWS

LATEST JOBS

LATEST NOTIFICATION

ADMIT CARD

ANSWER KEYS

LATEST RESULTS

GET BEST JOB

Subscribe To Our Newsletter

GETBESTJOB के लेटेस्ट अपडेट और न्यूज़ पाने के लिए हमारी मेल सूची में जुड़े 😍

बधाई हो! आपने GETBESTJOB को SUBSCRIBE कर लिया हैं !

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

हमारे लेटेस्ट अपडेट पाने की लिस्ट से जरूर जुड़े !

You have Successfully Subscribed!

Pin It on Pinterest

Shares

Share This

Share this post with your friends!